8 грешки, които водят до камъни в жлъчката

Камъни в жлъчката са, за съжаление, са проблем, който се среща често и при всякакви хора – подрастващи, мъже, жени и възрастни

Наличието на камъни в жлъчката може да доведе до доста сериозни усложнения. Диетата, лошият избор на храни и системната злоупотреба с ядене и пиене играят важна роля за образуването на камъни.

Образуването на камъни в жлъчката се влияе от вредните храни, които ядем, както и системните грешки в диетата

Появата на камъни в жлъчния мехур, както е по-правилно да се каже, обикновено се свързва с нарушения в състава на жлъчката, като например дисбаланс в съотношението между холестерола и жлъчните киселини или соли. Тук важна роля играе храненето, както и други фактори: включително генетична предразположеност, женски пол (при жените по-често се образуват камъни в жлъчката), бременност, затлъстяване, намалена физическа активност, бърза загуба на тегло, някои лекарства и заболявания на жлъчните пътища. Всичко това може да допринесе за образуването на камъни в жлъчката.

Нека да разгледаме какви храни и какви диетични грешки допринасят за образуването на камъни в жлъчката.

Много холестерол

Високият прием на храни, съдържащи големи количества холестерол, може да увеличи риска от камъни в жлъчката. Ако имате много холестерол в диетата си, съществува риск – не целия наличен в организма холестерол ще може да се разтвори от жлъчката (течността, която с която се пълни жлъчния мехур. И този неразтворен холестерол може да се слепи и да образува малки кристали, които с течение на времето могат да се превърнат в камъни в жлъчката.” Храни, богати на наситени мазнини, като животинска мас, месо с високо съдържание на мазнини и млечни продукти, повишават нивата на холестерола. Те могат да допринесат за образуването на камъни, и то не само в жлъчката.

Студени предястия и десерти

Сладоледът и студените напитки, охладените закуски и замразените десерти увеличават риска от камъни в жлъчката, предупреждават експертите.

Висококалорична храна

Ястия, съдържащи много голямо количество калории, като бургери и хот-дог, пържени филии, меса, както и сладки десерти, торти, всички храни, богати на бързи въглехидрати, сладки газирани и енергийни напитки – всичко това допринася за образуването на камъни в жлъчката.

Наднормено тегло

Затлъстяването и лошите хранителни навици, свързани с консумацията на големи количества прости въглехидрати и мазнини, могат да увеличат риска от камъни в жлъчката. Това се дължи на променен метаболизъм, който може да накара жлъчния мехур да се свие нередовно и да стане по-малко ефективен при отстраняването (изтичането) на жлъчката. Освен това наднорменото тегло може да повиши нивата на холестерола в тялото, което допринася за образуването на холестеролни камъни в жлъчния мехур.

Ниско съдържание на фибри

Ако диетата ни съдържа много мазни и сладки храни и недостатъчно плодове и зеленчуци, тогава ние също сме изложени на риск, а заплахата от холелитиаза буквално виси над нас. Фибрите спомагат за свободната циркулация на жлъчни киселини и калций. При закъснение може да се образуват камъни. Фибрите предотвратяват този процес. Достатъчното количество диетични фибри в ежедневната диета регулира храносмилането и в резултат на това предотвратява образуването на камъни.

Мазна храна

Освен високото съдържание на холестерол, мазните и пържени храни представляват друга опасност. Храните с високо съдържание на мазнини могат да допринесат за образуването на оксалатни камъни, тъй като мазнините могат да попречат на абсорбцията на калций, а оксалатите, открити в някои храни, могат да се натрупват и да образуват камъни.

Чести и вредни закуски

Честото ядене на големи количества закуски, особено солени или пържени храни, може да доведе до високо съдържание на мазнини и холестерол в жлъчката, което увеличава риска от образуване на камъни.

Алкохол

Големите количества алкохол и честата консумация на вино, бира и други алкохолни напитки, могат да доведат до намалена жлъчна секреция и промени в нейния състав, което да допринесе за образуването на камъни в жлъчката.

Жлъчнокаменната болест е заболяване, изпълнено с усложнения, може дори да доведе до операция и заплаха за живота. Но има добра новина: можем да предприемем стъпки за предотвратяване на това заболяване. Намаляване приема на мазни храни, ограничаването на студените закуски и висококалоричните храни и пиенето на алкохол в умерени количества са мерки, които могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на камъни в жлъчката. Поддържането на здравословен начин на живот и балансирана диета е пряк път към успешното поддържане на здрав жлъчен мехур и предотвратяване появата на камъни в жлъчката.

 

ХЕЛТИ – СИНЯ СЛИВА / В9 / L – ГЛУТАТИОН – ЕСТЕСТВЕН ПРОДУКТ В ПОДКРЕПА НА ОБЩОТО ЗДРАВЕ – Иновативна формула благоприятстваща за нормалното функциониране на имунната, нервната, мускулната и сърдечно-съдовата система; Притежава силно антиоксидантно и общоукрепващо действие; Подобрява работата на сърцето и кръвоносната система; Поддържа нормалното кръвно налягане и укрепва кръвоносните съдове; Стимулира активността на имунната система в борбата с вирусните и онкологичните заболявания; Спомага при хипертония и при проблеми с бъбреците, има диуретично действие; За възстановяване от пристрастявания към наркотични вещества, тютюнопушене, алкохол и хранителни разстройства; Регулира функции като синтеза на различни протеини и ДНК, както и активирането и регулирането на чернодробните ензими в организма; Забавя стареенето и подкрепя здравето на кожата, косата и ноктите; Намалява риска от очни заболявания при диабетици и пушачи; Спомага за обмяната на веществата, извежда свободните радикали от тялото; Има антиоксидантен и противовъзпалителен ефект; Не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и ГМО; Изцяло натурален продукт; СЪДЪРЖАНИЕ 60 капсули ДНЕВНА ДОЗА 2 капсули КУРС НА ТЕРАПИЯ 3 месеца

поръчай

Споделете тази статия


Call Now Button
Информация за поверителността

Този уебсайт използва бисквитки, за да можем да ви предоставим възможно най-доброто потребителско изживяване. Информацията за бисквитките се съхранява във вашия браузър и изпълнява функции като разпознаването ви, когато се върнете на нашия уебсайт и помага на нашия екип да разбере кои секции от уебсайта намирате за най-интересни и полезни.

Задължителни

Определени „бисквитки“ са необходими, за да можем сигурно да предоставим нашите услуги чрез уеб-страницата. Тази категория включва, напр.:

– „Бисквитки“, които идентифицират или удостоверяват нашите потребители;
– „Бисквитки“, които временно съхраняват определени потребителски данни (например съдържание на онлайн формуляр);
– „Бисквитки“, които съхраняват определени потребителски предпочитания (напр. настройки за търсене или настройки за език);
– „Бисквитки“, които съхраняват данни, за да осигурят безпрепятствено възпроизвеждане на видео или аудио съдържание.

Аналитични

Този уебсайт използва Google Analytics за събиране на анонимна информация, като например броя на посетителите на сайта и най-популярните страници. Поддържането на тази бисквитка активирана ни помага да подобрим нашия уебсайт.

Допълните бисквитки

This website uses the following additional cookies:

(List the cookies that you are using on the website here.)